Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η επόμενη μέρα της κυριαρχίας των τραπεζών. Έλεγχος του πολίτη μέσα από το πλαστικό χρήμα;


Η έλλειψη χρημάτων είναι η ρίζα όλων των κακών
Μark Twain - συγγραφέας

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Το 2161, το χρήμα έχει εξαφανιστεί και την θέση του έχει πάρει ο χρόνος. Οι άνθρωποι γερνούν μέχρι τα εικοσιπέντε και ύστερα έχουν την ίδια φυσική παρουσία μέχρι να πεθάνουν. Τότε αρχίζει και λειτουργεί το ενσωματωμένο ρολόι στο χέρι τους,ένα ρολόι που φέρουν από τη στιγμή της γέννησής τους, το οποίο μετά τα 25 έτη τους δίνει ένα χρόνο ζωής. Έτσι, είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν για να κερδίζουν έξτρα χρόνο, τον οποίον ξοδεύουν για να αγοράσουν τροφή, να μετακινηθούν με τα ΜΜΜ και να πληρώσουν τα χρέη τους. Στις φτωχές συνοικίες/γκέτο, τα ρολόγια σταματούν διαρκώς, αφού οι κάτοικοι συνήθως δεν έχουν περισσότερο χρόνο από όσο αντιστοιχεί σε μια ημέρα για να ξοδέψουν. Στις πλούσιες συνοικίες, από την άλλη, οι άνθρωποι έχουν πάνω από χίλια χρόνια ο καθένας για να ξοδέψει, διατηρώντας την δυνατότητα να ζήσουν για πάντα. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο τοποθετεί το γνωστό ρητό «ο χρόνος είναι χρήμα» ο σκηνοθέτης Andrew Niccol.

H ταινία του Νiccol, Ιn Time («Στην ώρα σου» θα μπορούσε να είναι η ελληνική μετάφραση) βγήκε στις αίθουσες το Δεκέμβριο του 2011 ενθουσιάζοντας κυρίως το αμερικάνικο κοινό (προφανώς ο πρωταγωνιστής Justin Timberlake έβαλε το λιθαράκι του) αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από το ελληνικό κοινό που δεν είχε ακόμη εκείνη την εποχή συνηθίσει στην ιδέα των δυστοπικών ταινιών. Των ταινιών εκείνων, δηλαδή, που προβάλουν με τα μελανότερα χρώματα το μέλλον που έρχεται. Ίσως γιατί μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο στην Ελλάδα η σχέση πολίτη και πλαστικού χρήματος ήταν ακόμη στα σπάργανα.Ο Andrew Niccol, γνωστός στους σινεφίλ και από τη ταινία Gattaca, μέσα από το In Time δεν μας παρουσιάζει αυτή τη σχέση, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, στις μελλοντικές κοινωνίες, όπου το πλαστικό χρήμα/κάρτα έχει αντικατασταθεί από ένα ρολόι που καθορίζει όλη σου τη ζωή. «Μια μέρα είναι αρκετή» είναι το μήνυμα των πλούσιων της ταινίας, εκείνων που έχουν συγκεντρώσει όλο το χρόνο/χρήμα, προς τους φτωχούς που αναγκαστικά περιορίζονται στις δικές τους συνοικίες/γκέτο και παλεύουν να επιβιώσουν.Το πιθανότερο είναι πως όσα σας περιγράφουμε παραπάνω να σας φαίνονται αδιάφορα ή ίσως και εντελώς φανταστικά, αλλά σίγουρα δεν θα έχετε την ίδια γνώμη αν συνδυάσετε αυτή τη ταινία με δηλώσεις καθώς και κινήσεις που ήδη λαμβάνουν χώρα προκειμένου να οδηγηθούμε με γρήγορους ρυθμούς σε μια νέα αχρήματη κοινωνία, όπου ο έλεγχος των πολιτών μέσα από το τραπεζικό σύστημα θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και αριθμών.





Ο Bill Gates, η Apple και τα έξυπνα κινητά στην υπηρεσία της αχρήματης κοινωνίας
«Τα παιδιά σας δεν θα γνωρίζουν τι είναι τα χρήματα» η δήλωση του CEO της Apple, Tim Cook συμβαδίζει απόλυτα με όσα περιγράψαμε. Ο Cook κατά την επίσκεψη του στη Μ. Βρετανία στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 για την προώθηση του Apple Pay δήλωσε ότι σε λίγο καιρό τα μετρητά θα αποτελούν παρελθόν και ότι η νέα γενιά Βρετανών πολιτών δεν θα χρησιμοποιεί μετρητά. Αυτή η δήλωση του δεν αποτελεί σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, καθώς τόσο η Apple αλλά και οι Google και Samsung επενδύουν στις δικές τους πλατφόρμες ψηφιακών πληρωμών με στόχο να τις αλλάξουν ριζικά.

Ήδη στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου οι συναλλαγές χωρίς μετρητά έχουν σημαντικό μερίδιο από το σύνολο των συναλλαγών και στόχος είναι στα επόμενα χρόνια να κυριαρχήσουν αλλά και να αντικαταστήσουν όποια άλλη συναλλαγή. Το ερώτημα βέβαια που μένει ν΄απαντηθεί είναι πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα αυτές οι πλατφόρμες πλαστικού χρήματος θα διεισδύσουν στην πραγματική οικονομία και στις καθημερινές συναλλαγές, ανατρέποντας σχεδόν καθολικά τον τρόπο ζωής του καταναλωτή/πολίτη. Ήδη στα πλαίσια της νέας αχρήματης κοινωνίας, η Apple ετοιμάζεται να εισάγει μία νέα υπηρεσία η οποία θα επιτρέπει τις μεταβιβάσεις χρημάτων από πρόσωπο σε πρόσωπο. Οι υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα στους γνωστούς τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των τεχνολογικών εταιριών, από τη Google μέχρι και τη Square, γεγονός που έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό των ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Όμως, η Apple εξετάζει κάτι πρωτόγνωρο για τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα επιτρέπει στους χρήστες της να βλέπουν τις μεταφορές των φίλων τους σε άλλους χρήστες, χαρακτηριστικό το οποίο δεν έχει καμία ανάλογη υπηρεσία. Το ερώτημα, βέβαια, αν θέλει ο χρήστης να γνωρίζουν οι φίλοι του τις μεταφορές χρημάτων, δεν έχει προς το παρόν απαντηθεί. Κατά τον αναλυτή Gene Munster ωστόσο, η υπηρεσία αυτή δεν πρόκειται να προσφέρει και πολλά στην Apple, απλά η εταιρία θα προσθέσει το χαρακτηριστικό αυτό μόνο και μόνο για να βελτιώσει το Apple Pay όπως τόνισε. Ειδικοί αναφέρουν πως οι εταιρείες δεν έχουν κέρδος από υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, διότι ούτως ή άλλως η υπηρεσία διατίθεται δωρεάν στους χρήστες, ωστόσο η άνεση που προσφέρουν τέτοιου είδους εφαρμογές προσελκύουν μεγάλο αριθμό πελατών, κάτι που προφανώς επιδιώκουν ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν και τις συνθήκες εθισμού στο νέο αυτό τρόπο στον καταναλωτή/χρήστη. Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν έχουν πραγματικό οικονομικό όφελος για τις εταιρίες, πολλές είναι εκείνες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δημοτικότητά τους. Το Facebook για παράδειγμα μέσα στο 2015 κυκλοφόρησε μία υπηρεσία πληρωμών, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να στείλουν χρήματα στους φίλους τους μέσω του Messenger, ενώ ανάλογα έχουν κινηθεί η Google και η Square.


Ενδεικτικό της αχρήματης κοινωνίας και των πληρωμών μέσω εφαρμογών του κινητού μας τηλεφώνου, που πλέον θα είναι το απαραίτητο εξάρτημα του ανθρώπου της νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων είναι το γεγονός πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) δημιούργησε νέα κινητή εφαρμογή (app) που εξασφαλίζει τη σίτιση των προσφύγων.

Ο WFP σε συνεργασία με μια νεοσύστατη βερολινέζικη εταιρία δημιούργησε ένα application, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες ανεξάρτητα από το που βρίσκονται να χρηματοδοτήσουν και να βοηθούν στη σίτιση των 4 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Σύριων που ζουν στην Ιορδανία και στις γειτονικές χώρες. Πρόκειται για την εφαρμογή Share The Meal (Μοιραστείτε το Γεύμα), η οποία επιτρέπει τη χρηματοδότηση της δωρεάν σίτισης του WFP σε καταυλισμούς στην Ιορδανία. Η εφαρμογή, που λειτουργεί και σε συσκευές iPhone και σε Android, προσφέρει την επιλογή να πληρώσει κανείς από μισό δολάριο (0,46 ευρώ) την ημέρα έως 150 δολάρια (139 ευρώ) το χρόνο, και τα χρήματα κατευθύνονται άμεσα στα προγράμματα του ΟΗΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΟΗΕ είχε κινηθεί ο πολυεκατομμυριούχος, «φιλάνθρωπος», ιδρυτής της Microsoft και του ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, οικολόγος και γεμάτος ευαισθησίες για το μέλλον της ανθρωπότητας, Bill Gates. O Gates όπως μας ενημερώνει και ο Peter McCoy σε άρθρο του 2013 στο Bloomberg BusinessWeek «μισεί τα μετρητά». Στο συγκεκριμένο άρθρο με τίτλο «Bill Gates Hates Cash. Here's Why» ο McCoy εξηγεί πως στην ουσία ο «φιλάνθρωπος» Bill συμπονεί τους φτωχούς ανθρώπους γι΄αυτό δεν επιθυμεί τα μετρητά, αντίθετα επιθυμεί να συνδεθούν όλοι οι φτωχοί του κόσμου με το τραπεζικό σύστημα.

Όπως επισημαίνει ο McCoy στο άρθρο του, το ίδρυμα Bill and Melinda Gates έχει συμβάλει ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Better Than Cash Alliance, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012. H συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία είχε ενεργή παρουσία στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2013, όπως αναφέρει και στην επίσημη σελίδα της ( https://www.betterthancash.org/ ) προωθεί τις ψηφιακές συναλλαγές ως ένα ακόμη βήμα προς τον τελικό στόχο μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά και την απαίτηση να χρησιμοποιούνται και οι πιο προσωπικές ατομικές πληροφορίες, όπως σαρώσεις ίριδας, δακτυλικά αποτυπώματα, σάρωση φλεβών, φωτογραφίες προσώπου, ακόμη και δείγματα DNA με σκοπό την «ασφάλεια των δεδομένων».



Πιο συγκεκριμένα οι πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να εξαλειφθούν τα μετρητά σύμφωνα με τη Better Than Cash Alliance είναι οι εξής:

  • -Διαφάνεια: Λιγότερη διαφθορά και κλοπές, όταν οι πληρωμές μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται. Αναφέρεται συγκεκριμένα το παράδειγμα του Αφγανιστάν όπου οι αμερικανικές υπηρεσίες βοήθειας τις χρησιμοποιούν ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι τόσο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της ληστείας.
  • -Ασφάλεια: Τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που υποτίθεται ότι πρέπει να πάνε.
  • -Οικονομική ένταξη: Η ηλεκτρονική πληρωμή είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους που δεν συναλλάσσονται με τράπεζες να δημιουργήσουν ένα αρχείο για την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για αυτούς για χρήση άλλων υπηρεσιών, όπως δάνεια.
  • -Εξοικονόμηση κόστους: Η μεταφορά χρήματος σε φυσική μορφή είναι ακριβότερη από την εκπομπή ηλεκτρικών σημάτων. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι, ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκουν φτηνότερη τη χρήση μετρητών, επειδή κάποια δίκτυα που δεν χρησιμοποιούν μετρητά χρεώνουν υψηλές προμήθειες.
  • -Πρόσβαση σε νέες αγορές: Το όφελος είναι κυρίως για τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ο Βill Gates από την πλευρά του προχωράει ακόμη ένα βήμα. «Το κλειδί είναι τα κινητά τηλέφωνα» γράφει στη σελίδα του ιδρύματός του και στο προσωπικό του ιστολόγιο όπου περιγράφει το σχέδιό του για μια κοινωνία χωρίς μετρητά όπου προτείνει οι φτωχοί να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα, έτσι ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά τους στοιχεία ψηφιακά αντί της διατήρησης του σκληρού νομίσματος στο σπίτι. «Ήδη, στις αναπτυσσόμενες χώρες, με το σωστό κανονιστικό πλαίσιο, οι άνθρωποι αποθηκεύουν ψηφιακά χρήματα στα τηλέφωνά τους και χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να κάνουν αγορές, σαν να ήταν χρεωστικές κάρτες. Μέχρι το 2030, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό σήμερα θα αποθηκεύουν τα χρήματα και θα πραγματοποιούν πληρωμές με τα τηλέφωνά τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ ως παράδειγμα προς μίμηση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο δίνεται η Κένυα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές χωρίς μετρητά. Αυτό βέβαια που εύλογα δεν αναφέρεται στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο Bill Gates είναι πως η εξέλιξη της χρήσης κινητών για συναλλαγές θα υποδουλώσει τους φτωχούς της Κένυας και του κόσμου σε ένα ηλεκτρονικό νομισματικό σύστημα, επιτρέποντας τις κεντρικές τράπεζες και δίνοντας στις κυβερνήσεις την απαράμιλλη ικανότητα να κατασχέσουν τα χρήματα τους κατά βούληση μέσω των φόρων και του «bail-in».Και εφόσον η Κένυα αναφέρεται ως παράδειγμα για την ιστορία και μόνο να απλά να προσθέσουμε πως όλα σχεδόν τα τριαντάφυλλα της ευρωπαϊκής αγοράς καλλιεργούνται στη Κένυα. Την ώρα μάλιστα που τα κέρδη των Ευρωπαίων κι άλλων καλλιεργητών είναι τεράστια, η Κένυα κερδίζει την απώλεια εκατομμυρίων λίτρων νερού και την μόλυνση του νερού από τα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα. Και οι εκατοντάδες χιλιάδες Κενυατών που εργάζονται στις φάρμες πληρώνονται ελάχιστα. Το 2012 έπαιρναν 35 ευρώ την εβδομάδα.



H αχρήματη κοινωνία ante portas

Τον Αύγουστο του 2015  οι Financial Times δημοσίευσαν ένα ανώνυμο άρθρο (δηλαδή δεν το υπέγραψε κάποιος οικονομικός ή πολιτικός συντάκτης) το οποίο κάνει έκκληση για την κατάργηση των μετρητών, προκειμένου να δοθεί στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις περισσότερη εξουσία. Στο άρθρο με τίτλο «Η περίπτωση σχετικά με την συνταξιοδότηση άλλου ενός βάρβαρου λειψάνου», κατακρίνεται το γεγονός ότι οι άνθρωποι αποθηκεύουν μετρητά σε αναμονή μιας άλλης οικονομικής κατάρρευσης, ένας παράγοντας ο οποίος προκαλεί « στρέβλωση στο οικονομικό σύστημα».«Η ύπαρξη των μετρητών περιορίζει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να προωθήσουν μια ύφεση της οικονομίας» αναφέρει ο ανώνυμος αρθρογράφος υποστηρίζοντας πως η κατάργηση τους θα δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη εξουσία για την άρση των φόρων απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών. Δε διστάζει μάλιστα να προτείνει την τιμωρία όσων χρησιμοποιούν μετρητά με το να αναγκαστούν να «πληρώνουν για το προνόμιο της ανωνυμίας» που τους παρέχεται.


Το ανώνυμο αυτό άρθρο που δεν έτυχε, αλλά έχει ως στόχο να επιτύχει τον σκοπό του, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ζυμώσεων και συζητήσεων που έλαβαν χώρα πολύ πριν τη δημοσίευσή του. Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη μυστική συνάντηση που έλαβε χώρα στο Λονδίνο το Μαϊο που μας πέρασε όπως αποκαλύπτει το Infowars του Alex Jones. Σ΄αυτή τη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Kenneth Rogoff, Αμερικάνος οικονομολόγος εβραϊκής καταγωγής και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με εκπροσώπους από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), την ΕΚΤ, καθώς και συμμετέχοντες από τις ελβετικές και τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας. Θέμα συζήτηση το τέλος της χρήσης μετρητών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rogoff εκφράζει αυτή την άποψη καθώς το Μάιο του 2014 σε άρθρο γνώμης στους FT ζητούσε «την εξάλειψη του φυσικού νομίσματος» για να σταματήσει η φοροδιαφυγή και η παράνομη δραστηριότητα.

«Δεν υπάρχει πιο διαβόητη οικονομική πολιτική κατά της ελευθερίας που μπορεί να φανταστεί κανείς από το να απαγορευτούν τα μετρητά», έρχεται ο αντίλογο σε όσα αναφέρουν περί ασφάλειας και οικονομίας από τον Michael Krieger, αμερικανός οικονομολόγος που στο παρελθόν εργάστηκε για λογαριασμό της Lehman Brothers και πλέον από τον προσωπικό του διαδικτυακό χώρο ξεσπεπάζει τα άπλυτα του οικονομικού συστήματος. Όπως εξηγεί ο Krieger « αν ξαφνικά τελειώσουν τα μετρητά, θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης για χρυσό και ασήμι, των οποίων στη συνέχεια θα απαιτηθεί η απαγόρευση. Στη συνέχεια, ο κύκλος της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής τυραννίας θα είναι πλήρης και το να ξεφύγουμε από αυτή θα είναι σχεδόν αδύνατον».


Παρά τις φωνές των αντιφρονούντων όμως, ήδη στο δυτικό κόσμο ετοιμάζονται οι πρώτες αχρήματες κοινωνίες. Η Σουηδία ετοιμάζεται για τη σχεδόν πλήρη κατάργηση των μετρητών.«Η χρήση των μετρητών είναι μικρή, και αυτή εξαφανίζεται γρήγορα», ενημερώνει ο Niklas Arvidsson, καθηγητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης. Ο Arvidsson απέδωσε την εξαφάνιση των σουηδικών μετρητών στο γεγονός πως η κοινωνία αποδέχτηκε εύκολα τις νέες τεχνολογίες, την ανάπτυξη των κινητών συστημάτων πληρωμών, και την κυβερνητική καταστολή της διαφθοράς, η οποία βοηθά τους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς με το ηλεκτρονικό χρήμα. Ήδη όπως αναφέρει το να επιχειρήσει κάποιος μια συναλλαγή με χαρτονομίσματα σε μια σουηδική τράπεζα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ύποπτο βλέμμα ή μια αναφορά στην αστυνομία.Χαρακτηριστικό είναι πως οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνται στη χώρα ακόμη και για ελάχιστα ποσά. Σ΄αυτό συνέβαλε μια πρωτοποριακή σουηδική εφαρμογή το Swish, που επιτρέπει άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών σε πραγματικό/ελάχιστο χρόνο.Στο πλαίσιο αυτό έχει εισέλθει ενεργά και οι τράπεζες της χώρας, οι οποίες σε αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως και δεν δέχονται μετρητά.

Η χώρα εξάλλου υπήρξε από εκείνες που εισήγαγαν πρώτες έστω και πειραματικά το σκανάρισμα της παλάμης. Ήδη από το Μάιο του 2014 δοκιμάστηκε μια νέα μέθοδος πληρωμών, κατά την οποία δόθηκε η δυνατότητα σε 1600 εθελοντές να πληρώνουν για τις εμπορικές τους συναλλαγές, χρησιμοποιώντας το χέρι τους, την παλάμη τους για την ακρίβεια, σαν να είναι ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Σε κάθε συναλλαγή ο χρήστης/πολίτης τοποθετούσε το χέρι του πάνω από το ειδικό τερματικό του καταστήματος, έτσι ώστε να αναγνωριστεί η ταυτότητά του. Στη συνέχεια, το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να πληκτρολογήσει το PIN, ώστε να επικυρώσει την πληρωμή.Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι/χέρι είχε ως βάση δεδομένων την μοναδικότητα του σχήματος που δημιουργούν οι φλέβες στο χέρι του καθενός εξ' αυτών.Το ίδιο απλή και γρήγορη ήταν και η εγγραφή στην υπηρεσία, κατά την οποία ο εθελοντής ουσιαστικά καταχωρούσε στον τραπεζικό του λογαριασμό ένα ψηφιακό αντίγραφο του σχήματος που δημιουργούν οι φλέβες στην παλάμη του.
Το πρόγραμμα λειτούργησε πιλοτικά και οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν μάλλον θετικές και στα 15 σουηδικά καταστήματα γύρω από την Πανεπιστιμιούπολη όπου έλαβε χώρα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά όπου αναφέρεται πως φθάνει η εποχή που οι πολίτες θα μπορούν να εκτελούν τις συναλλαγές τους με το άγγιγμα του δαχτύλου τους σε ένα τερματικό όπου όλα θα καταγράφονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων και στην ουσία θα οδηγηθούμε σε όσα παρουσίαζε ο Andrew Niccol στο In Time ή παλαιότερα στο εφιαλτικό σενάριο του Gattaca. Σε άρθρο του ο Business Insider από το Φεβρουάριο του 2013 αναφέρεται στη τεχνολογία Biocryptology. Σύμφωνα με το άρθρο στη Σχολή Ορυχείων και Τεχνολογίας της Rapid City στη Νότια Ντακότα και συγκεκριμένα στα μαγαζιά της πανεπιστημιούπολης, οι φοιτητές προχώρησαν μέσω της τεχνολογίας στην αγορά προϊόντων με το δαχτυλικό τους αποτύπωμα. Μέσω του Biocryptology εντοπίζεται το μοναδικό αποτύπωμα ενός ατόμου και ταυτόχρονα ανιχνεύονται τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, ή το οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια ώστε να βεβαιωθεί ότι το άτομο αυτό έχει παλμό. Επομένως το γνωστό κόλπο των εγκληματιών ή όσων θέλουν να ξεγελάσουν το σύστημα με κομμένα δάχτυλα αυτόματα θα αναγνωρίζεται. Στη σημερινή εποχή όπου το ζητούμενο είναι η απόλυτη ασφάλεια(εξαιτίας της αυξανόμενης τρομοκρατίας) και οι Αρχές ανά χώρα επιθυμούν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία και δεδομένα, η μετατροπή των κοινωνιών σε αχρήματες και η επιβολή των νέων τεχνολογιών φαίνεται πως θα παρουσιαστούν ως επιτακτικά αιτήματα από τους κυβερνώντες. Χαρακτηριστικά η τεχνολογία Biocryptology φαίνεται πως θα μπορούσε να βρει απόλυτη εφαρμογή στη νέα εποχή. Αξίζει,μάλιστα, να σημειωθεί πως δεν είναι νέα αλλά ξεκίνησε κάπου στο 2005 από το Σαν Φρανσίσκο. Σήμερα πλέον παρουσιάζεται ως η πανάκεια κάθε παρανομής, οικονομικής ή άλλης δραστηριότητας. «Θα μπορούσαμε να έχουμε μια κοινωνία “άδειας τσέπης”, όπου δεν θα χρειάζεται να κουβαλάτε τα κλειδιά σας, μετρητά, πιστωτικές κάρτες, τίποτα απολύτως. Απλά να χρησιμοποιείτε το δάχτυλό σας» λένε οι Klaas Zwart και Al Mass, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Τη διαφημίζουν δε και στο διαδίκτυο με ένα βίντεο που κινουμένων σχεδίων όπου πρωταγωνιστής είναι ο Bernie (https://www.youtube.com/watch?v=X0B3Nas2CkU ) Μέσω του Biocryptology, ο Bernie ένας πολίτης του μέλλοντος δύναται να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να απολαμβάνει την απόλυτη ασφάλεια στις συναλλαγές του. Κι όλα αυτά φυσικά παρουσιάζονται αθώα, απλά και ευχάριστα χωρίς να γίνεται αναφορά στις βάσεις δεδομένων προσωπικών στοιχείων. Χωρίς να αναφέρεται πουθενά η ανωνυμία του καθενός θα ανήκει στο παρελθόν. Πέρα από την ανωνυμία του όμως ο πολίτης στην ουσία στα χέρια του δεν θα κατέχει τίποτα καθώς τα χρήματα του θα βρίσκονται στο έλεος των τραπεζών και των κυβερνήσεων. Αν για κάποιο λόγο το τραπεζικό σύστημα αποφασίσει ότι πρέπει να παγώσει, να διακόψει ή ακόμη και να αποσυνδέση το χρήστη πολίτη από τον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί ούτε στην αγορά των βασικών αγαθών που του εξασφαλίζουν την επιβίωση.


Χαρακτηριστικό αλλά μικρότερης κλίμακας παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα όταν το καλοκαίρι του 2015 και ενώ εξελισσόταν το θρίλερ της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου, το πρόγραμμα στήριξης τελειώσε και οι κάνουλες χρηματοδότησης στέρεψαν. Οι τράπεζες έκλεισαν με τα γνωστά επακόλουθα των capital controls και την υποχρεωτική έκδοση πιστωρικών καρτών σε όλους τους δικαιούχους τραπεζικών λογαρισμών προκειμένου να μην εξυπηρετούνται σε όποια χρηματική τους συναλλαγή. Οι μέρες που ακολούθησαν των γεγονότων του Ιουλίου σε συνδυασμό με τα κίνητα που εκδόθηκαν από το Ελληνικό ΥΠΟΙΚ για τη χρήση πλαστικού χρήματος οδήγησαν σε πλήρη αλλαγή των οικονομικών συνηθειών της Ελληνικής κοινωνίας. Αυτόματα έκαναν την εμφάνιση τους στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής οι φορητές συσκευές POS, δηλαδή φορητά τερματικά αυτόματων πληρωμών σε όλες τις επιχειρήσεις. Αρχικά είχε μάλιστα αναφερθεί πως όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ήταν υποχρεωμένοι από το 2016 να διαθέτουν οπωσδήποτε μια τέτοια φορητη συσκευή. Στη πορεία το μέτρο πάγωσε για ένα χρόνο αλλά η χρήση πλαστικών καρτών και τα capital controls εδραιώθηκαν στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη ώστε να προετοιμαστεί για το μέλλον.

Μπορεί ακόμη στην Ελλάδα να υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις,όπως η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ), στην οποία επισημαίνεται ότι η συναλλαγή με πιστωτική κάρτα «θα αποτελέσει μια ακόμα σημαντική επιβάρυνση για τον επαγγελματία της υγείας που θα πρέπει να πληρώσει την προμήθεια του 2% στις τράπεζες ή να μετακυλήσει το κόστος στον ασθενή», στο εξωτερικό όμως προχωράει με εντατικούς ρυθμούς.Μια νέα τεχνολογία η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες της την ταχύτατη ανάληψη χρημάτων μέσω της ανάγνωσης της ίριδας εξετάζει τον τελευταίο καιρό ο τραπεζικός όμιλος Citigroup. Στόχος των ειδικών είναι η αντικατάσταση των προσωπικών κωδικών τύπου PIN από τα βιομετρικά στοιχεία των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών. Η Citygroup μαζί με την εταιρεία κατασκευής ΑΤΜ Diebold Inc δοκιμάζουν τη δημιουργίας μιας τεχνολογίας όπου για όποια χρηματική συναλλαγή το μόνο που θα απαιτείται είναι η σάρωση της ίριδας του ματιού του χρήστη. Όπως αναφέρουν η νέα αυτή τεχνολογία είναι η ό,τι πιο πρόσφατο στην προσπάθεια οι χρήστες να νιώθουν ασφαλείς και να μην μεταφέρουν μαζί τους μετρητά ή πλαστικές κάρτες. Ήδη παρουσιάστηκε το νέο ΑΤΜ που θα συνδέεται αυτόματα με το κινητό του χρήστη ενώ παράλληλα θα κάνει σάρωση της ίριδας του και η διαδικασία όπως ανέφεραν από την Diebold Inc δεν θα διαρκεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Οι υποστηριχτές της συγκεκριμένης εφαρμοφής τονίζουν πως πέρα από τη χρηστικότητα της θα μειωθούν και οι εγκληματικές ενέργειες προς τους κατόχους καρτών. Ενώ στον ανταγωνισμό των συγκεκριμένων τεχνολογιών ετοιμάζονται να εισέρθούν και άλλοι τραπεζικοί κολοσσοί όπως η JPMorgan και η Bank Of America.

H σάρωση της ίριδας ή τα βιομετρικά ATM δεν είναι κάτι καινούργιο ως θεωρία, κυρίως στις ΗΠΑ καθώς σχετικά άρθρα έχουν γραφτεί από τις αρχές του 2000 ενώ οι εφαρμογές παρουσιάζονται συχνά και στις κινηματογραφικές αίθουσες στην ουσία προετοιμάζοντας το έδαφος της αποδοχής τους. Ακόμη και στην Ελλάδα, η κοινωνία έχει βομβαρδίζεται με την ιδέα μιας κάρτας ή ενός σειριακού αριθμού που θα μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες για τον πολίτη. Ας μην ξεχνούμε τις δηλώσεις Κουρουμπλή για ενοποίηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμού αστυνομικής ταυτότητας με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που μας παραπέμπουν μοιραία στη ταινία μικρού μήκους ‘Smart Card’ του James Oxford (γνωστός από τις ταινίες Legend και X-MEN) όπου ο άνθρωπος του μέλλοντος είναι σκλάβος της τεχνολογίας και των τραπεζών καθώς αδυνατεί να πράξει οτιδήποτε χωρίς την έγκρισή τους. Στην αχρήματη κοινωνία του μέλλοντος χάνεται αυτόματα η γοητεία των μετρητών, η αίσθηση της ψυχολογίας ότι είσαι κυρίαρχος των χρημάτων σου και κατ΄επέκταση του εαυτού σου άρα μπορείς να τον ορίσεις και να εκπληρώσεις άμεσα την επιθυμία σου. Μια γοητεία που όπως εξελίσσονται τα δεδομένα αφορά κυρίως τις παλαιότερες γενιές καθώς οι νέοι όπως λένε οι ειδικοί και αγορές μέσω διαδικτύου πραγματοποιούν και είναι θετικοί στις νέες τεχνολογίες.

«Στη Γερμανία, οι εννέα στους δέκα πληρώνουν μικρότερα ποσά με μετρητά. Αλλά είναι και θέμα ηλικίας: οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι άνω των 60-65 ετών αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές και επιπλέον κάνουν πολύ λιγότερες αγορές μέσω ίντερνετ» επισημαίνει ο καθηγητής Αλόις Πριντς στη DW. «Υποθέτω ότι με την πάροδο του χρόνου η χρήση μετρητών θα αρχίσει να αντικαθίσταται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το ζήτημα είναι εάν απλώς θα περιμένουμε την πάροδο του χρόνου ή θα δώσουμε και κίνητρα γι αυτό» αναφέρει ο καθηγητής.

Το ερώτημα όμως που μένει να απαντηθεί είναι πως μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο θα ενταχθούν οι παγκόσμιες παράνομες συναλλαγές όπως το human trafficking, η πώληση όπλων και η διακίνηση ναρκωτικών. Και αν σε επίπεδο κορυφής και μεγάλων κεφαλιών οι συναλλαφές θα γίνομται μέσω offshore εταιρειών,οπότε μιλάμε για νομιμοποίηση των παράνομων δρατηριοτήτων μέσω της νομιμοποίησης των κερδών ή ακόμη και με ανταλλαγές χρυσού,το ερώτημα είναι πως θα γίνεται η διακίνηση όπλων και η πορνεία σε επίπεδο πολιτών/χρηστών γιατί αδυνατούμε να πιστέψουμε πως το πλαστικό χρήμα και η εποχή της ασφάλειας θα τα εξαλείψει. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στη ταινία In Time που αναφέραμε στην αρχή και στο δυστοπικό μέλλον που ετοιμάζουν για τις μάζες του πλανήτη. Όταν όλες οι συναλλαγές θα γίνουν ψηφιακές και το βιοτικό επίπεδο των μαζών πέσει σε χαμηλότερο επίπεδα από την εποχή του Μεσαίωνα και των σκλαβοπάζωρων, όταν οι τράπεζες που θα ελέγχουν τις κυβερνήσεις θα μπορούν να ασκούν πιέσεις προκειμένου να καμφθεί η όποια αντίσταση πολιτικών και πολιτών με την απειλή της αποκοπής των λογαριασμών ως τιμωρία για την αντίσταση ή την άρνηση, τότε κάποια παράνομες δραστηριότητες ίσως να μην έχουν χρηματικά ανταλλάγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου