Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Έλληνας ΥΦΕΞ : Το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους διακινητές των προσφύγων


Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της πληγής που ονομάζεται « διακινητές» προσφύγων, δήλωσε ο...
USNavy

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της πληγής που ονομάζεται « διακινητές» προσφύγων, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός  Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, στο πρακτορείο ειδήσεων EurActiv.com.
Η Γερμανία, η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν πρόσφατα στο αίτημα για την αποστολή μονάδων επιφανείας  του ΝΑΤΟ  σ
το Αιγαίο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο προσφύγων.
Σχολιάζοντας ο ίδιος, την συνεχιζόμενη κρίση των προσφύγων στην ΕΕ,  δήλωσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μείνουν  ενωμένα και να βρουν   λύσεις με βάση τα πολιτικά εργαλεία και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση με την Τουρκία και την ίδια στιγμή,να  χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις  του ΝΑΤΟ, που κλήθηκαν από την Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία», είπε, προσθέτοντας: «Εάν κινηθούμε με γνώμονα μόνο το εθνικό μας συμφέρον , τότε θα έρθουμε πιο κοντά στο τέλος της Ευρώπης».
Ο κ. Ξυδάκης κατηγόρησε επίσης στην Ουγγαρία ότι δεν βοηθάει καθόλου  στην επίλυση της κρίσης των προσφύγων.
«Η Ουγγαρία έχει στείλει τέσσερις υπαλλήλους της  Frontex και έναν ακόμη   με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου. Δεν απέστειλε ούτε πολεμικά πλοία ούτε τίποτα . Οι χώρες που έχουν μόνο χερσαία σύνορα δεν κατανοούν τι απαιτείται  για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων», σχολίασε ο κ. Ξυδάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, ήταν αρκετά υποστηρικτική από την αρχή.
« Το Βερολίνο  μας είπε ότι θα αποστείλει  τέσσερα σκάφη της ακτοφυλακής από την Βόρεια Θάλασσα, αλλά  δεν θα μπορούσε να μας βοηθήσει με τον απαιτούμενο εξοπλισμό , αλλά υποσχέθηκε κάθε είδους βοήθεια, και αυτό είναι θετικό», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Ξυδάκης, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ  είναι ένα μέσο αποτροπής, δεν μπορεί να σώσει, αλλά μπορεί να συλλέξει πληροφορίες και να αντιμετωπίσει το πλήγμα που ονομάζεται λαθρέμποροι».
Ερωτηθείς από το πρακτορείο EurActiv εάν αυτό θα μπορούσε να λάβει χώρα στην θάλασσα, ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει  να λάβουν χώρα ειδικά στις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας.
«Όσο η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πιστεύουμε ότι κάτι θετικό θα μπορεί  να συμβεί. Πρέπει να «σπάσει» το δίκτυο λαθρεμπόρων », σημείωσε ο Έλληνας αξιωματούχος.
«[Οι λαθρέμποροι] χρησιμοποιούν  δίκτυα, υποδομές, θάλασσα και έδαφος μέσα από τους οποία διενεργούν  λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών,  εμπορίας ανθρώπων, και τσιγάρων στη Μεσόγειο» , τόνισε ο κ. Ξυδάκης.
«Τα  τελευταία 25 χρόνια, η Ελλάδα έχει ενσωματώσει 1.5 ανθρώπους  από την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Η  Ευρώπη θα καταρρεύσει πολιτικά, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να μετατραπεί σε μια ασύμμετρη απειλή;»,  αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο: Καναδική Φρεγάτα σαλπάρει για αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος), τονίσαμε ότι δυστυχώς μόνο το ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε άμεσα στο ζήτημα που έχει προκύψει στο Αιγαίο , ενώ η ΕΕ κάθεται και το συζητά εδώ 2 χρόνια μόνο.
Αυτό που γίνεται αντιληπτό για μία ακόμη φορά μετά το πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999 είναι ότι το ΝΑΤΟ έχει υπό την προστασία του την Ευρωπαϊκή ήπειρο διότι οι Ευρωπαίοι είναι ανίκανοι να πράξουν οτιδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου