Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Καρότο και μαστίγιο από Μοσκοβισί για τις εκκρεμότητες της συμφωνίας


«Προσγειωμένος» εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας τις γενικές…


αναφορές που επιζητούσε σε χρέος και κόκκινα δάνεια αλλά με φειδώ και χωρίς ιδιαίτερες «κορώνες» που θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση.
Ο Πιερ Μοσκοβισί στάθηκε κυρίως στην ανάγκη κλεισίματος των εκκρεμοτήτων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της τρίτης δανειακής σύμβασης.
«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και πρέπει να κρατήσουμε το θετικό μομέντουμ», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. «Συζητήσαμε σε ποια σημεία μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιώσεις. Είμαι βέβαιος ότι με προσπάθεια μπορούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Αναφερόμενος στο χρέος επανέλαβε ότι «πρώτα πρέπει να υιοθετηθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα, έπειτα το Eurogroup θα γνωμοδοτήσει για εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση και μετά ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο πρωθυπουργός ως κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς, για την οποία αναζητείται μία λύση «έντιμος συμβιβασμός», ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.
Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Ο Αλ. Τσίπρας καλωσόρισε τον Π. Μοσκοβισί και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο της μητέρας του, ενώ στάθηκε στις διαφορετικές συνθήκες της συνάντησης, σε σύγκριση με τις πολύωρες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες.
Χωρίς τα προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν τα 2 δισ. ευρώ
Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων εντός των επομένων ημερών και πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία.
Αυτό επισήμανε ο επίτροπος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν δεν επιλυθούν τα 3- 4 εκκρεμή ζητήματα από το πρώτο πακέτο, «η συμφωνία στο Eurogroup θα είναι πιο δύσκολη».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να προχωρήσει βήμα- βήμα και όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους». Η λύση για το χρέος, κατά τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεικτή από τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Πάντως, ειδικά για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα και ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να παρουσιάσει τις θέσεις της, καθώς ήδη εργάζεται μια ομάδα στο υπουργείο, η οποία θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ. Ενώ, εάν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, είπε, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος κατέστησε σαφές προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ότι «πρέπει να καταλάβουν και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.
Ο κ. Μοσκοβισί, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν απάντησε εάν θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε απλά την ανάγκη για ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, βιώσιμες τράπεζες και προστασία των καταθέσεων.
Στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Μοσκοβισί με τον κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε, εξάλλου, για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός νέου success story για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου