Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

ΤΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΙ..



Όταν μιλαμε στις παρεες μας
για θεματα ευαισθητα που απτονται της διατροφης ας πουμε,
πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι, απλα γιατι λέγονται
και κυκλοφορουν με μεγαλη ευκολια, ανοησιες απιθανες,
στις οποιες ατυχως, εμπλεκονται επιτηδια
κι οι σοφοι προγονοι μας,
όπως ο Ιπποκρατης, που αν το καλοσκεφθούμε
δεν ειχε ιδεα για τα φασολια και τις πατατες…


Όλα αυτά που διαχεονται μεσω του διαδικτύου
χρηζουν ιδιαιτερης προσοχης και ερευνας,
διαφορετικα το λιγοτερο αυτος που τα προτεινει γελιοποιειται
και το σοβαροτερο, μπορει καποιον να βλάψει…
Αρα τεκμηριωνουμε κατι, ή απλα λέμε ότι μας αρεσει…
όχι ότι το προτεινουμε…
Ό,τι τωρα  είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτο,
δεν χρειαζεται διευκρινισεις .
Πηγές, έρευνες, μελέτες, βιβλιογραφία,  φυσικά
δεν μπορούν να υπάρξουν, μην το ψάχνετε.
Ας πουμε, τελευταια.. . Λενε απιθανα πραγματα για τα λεμόνια..


Πολλοί επαγγελματίες σε εστιατόρια και χώρους μαζικής
εστίασης καταναλώνουν
ολοκληρο το λεμόνι δίχως να πετούν τίποτε.
Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο
το λεμόνι χωρίς να πετάξουμε τίποτε
Απλά. ….Τοποθετουμε το λεμόνι στην κατάψυξη.
Όταν το λεμόνι παγώσει , πάρτε τον τρίφτη σας,
και.. τρίψτε ολόκληρο το λεμόνι
δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσετε..
Όπως τρίβουμε το λεμόνι στα γλυκά…
και ρίξτε το πάνω σε όλα ΟΛΑ σας τα φαγητά. 
Τοποθετήστε το μέσα στο ουίσκυ σας, το κρασί σας,
την σαλάτα, τα γλυκά, τον καφέ τα φαγητά,
στο παγωτό γενικά παντου..

Παντα υπαρχει μια δοσις αληθειας.
Όχι όμως υπερβολες του τυπου..θεραπευει τον…καρκινο.
Για τα τρόφιμα τωρα, που λενε πολλοι ότι ήταν βάση
της Πυθαγόρειας διατροφής,  ας δούμε κατ αρχας
αν υπαρχει ιχνος αληθειας, με βάση την προελευσή τους:
Και διερωταται ο αφελης της παρεας
( που δεν είναι κι ευκολοπιστος)
ειχαν..οι αρχαίοι,προγονοι μας  πατάτες και φασόλια;
Κανεις απ αυτους που προωθουν αυτές τις ανοησιες
δεν διαβασε ποτε πως… αυτά ήρθαν από την Αμερική.
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε την πατάτα
από τη Ν. Αμερική ήταν η Ισπανία το 1563 βλ. wikipedia

Στην Ευρώπη η έλευσή της φασολιάς συντελέστηκε..
τον 16ο αιώνα, έπειτα από την ανακάλυψη της Αμερικής.
Το φυτό που ονομαζόταν κατά τους αρχαίους χρόνους
φασίολος, φάσηλος ή φασήολος,
πιθανολογείται ότι ήταν ένα είδος λούπινου.
βλ.wikipedia
Ότι οι αρχαίοι ειχαν…εμπλουτίσει τη διατροφή τους..
και μ εξωτικά φρούτα.. το εχετε..ξανακούσει;
Στην Ευρώπη το..Αβοκάντο έφθασε μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο:
… wikipedia

Από το 1585, η πιπερόριζα της Τζαμάικα
(Τζίντζερ/πιπερόριζα/ginger ) ήταν το πρώτο
ανατολίτικο μπαχαρικό το οποίο καλλιεργήθηκε στο Νέο Κόσμο
(στην Αμερική και Ωκεανία) και στη συνέχεια
έγινε εισαγωγή στην Ευρώπη  βλ. «ginger»
– A Dictionary of Food and Nutrition. Ed. David A. Bender. Oxford University Press 2009-
Η Γλυκοπατάτα.. έφτασε Στην Ευρώπη  μετά από την εξερεύνηση
της Αμερικής από τον Κολόμβο. wikipedia
Όσο τωρα.. για τον μεγάλο Πυθαγόρα
θα πρεπει να γνωριζουν οσοι , κυρίως δηλώνουν..
οπαδοί της διατροφής του …  ότι εκτός από το κρέας
που δεν ετρωγε… απέφευγε και την κατανάλωση οσπρίων,
θεωρώντας ότι επηρεάζουν την σκέψη
(γνωστο τοις πασιν.. το «κυάμων απέχου» ). 

Ο Πλούταρχος αναρωτιέται (Ρωμαϊκά προβλήματα, αρ. 95) :
«Άραγε αυτό είναι συνέχεια της συνήθειας των Πυθαγορείων,
που απέφευγαν τα κουκιά για τα γνωστά αίτια,
όπως απέφευγαν τα μπιζέλια και τα ρεβύθια,
εξ αιτίας της συνάφειας των ονομάτων με την Λήθη
και το Έρεβος;
Ή εξ αιτίας του οτι κατά τα νεκρικά δείπνα και
τις νεκρικές επικλήσεις.. χρησιμοποιούνται αυτά τα όσπρια;
Ή μάλλον επειδή για να αντέξει κάποιος στην εγκράτεια,
πρέπει να έχει το σώμα καθαρό και όχι επιβαρυμένο.
Γνωστό επιπλέον είναι οτι τα όσπρια παράγουν αέρια
και τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί κάποιος συχνά
καθαρτικά και πλύσεις.
Ή επειδή εξ αιτίας της πρόκλησης αερίων τα όσπρια αυτά
υποκινούν στην… ανώμαλη λαγνεία;

Αληθεια.. τι έτρωγαν πραγματικά οι αρχαίοι :
Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα τον… Ηρόδοτο,
τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη,
σίγουρα θα τους τρομάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία
των εδεσμάτων που θα τους προσφέραμε.
Εξαιτίας του ότι δεκάδες από τις σημερινές τροφές
ήταν εντελώς άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες,
όπως η πατάτα που θιξαμε πριν λιγο, και που  έγινε γνωστή
στους Ευρωπαίους το 1530 και οι Έλληνες ¨γεύτηκαν τη νοστιμιά της¨
300 χρόνια αργότερα, το 1832.
Άγνωστα επίσης ήταν στους προγόνους μας και γενικά
στους Μεσογειακούς λαούς,
το ρύζι, η ζάχαρη, το καλαμπόκι, ο καφές, οι ντομάτες
και τα ζαρζαβατικά
(μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες) τα πορτοκάλια και
τα λεμόνια, το κακάο και διάφορα μπαχαρικά.
Σχετικα με τα ποικίλα ποτά, ακόμη και το ούζο
– αφού φαίνεται να αγνοούσαν τον τρόπο της απόσταξης-
τα ζυμαρικά, και ένα πλήθος από διάφορα αγαθά,
που κατακλύζουν σήμερα τις αγορές μας.
Αλλά, παρ’ όλες τις ελλείψεις τόσων βασικών αγαθών,
οι αρχαίοι Έλληνες ήταν καλοφαγάδες.
Στα συμπόσιά τους τα τραπέζια ήταν βαρυφορτωμένα
και το κρασί έρεε άφθονο.
Σ’ ένα πλούσιο δείπνο (περίπου τον 5ο π.Χ. αιώνα)
μπορούσε κανείς να δει

τυρί της Αχαΐας, σύκα και μέλι της Αττικής, «αίθοπα οίνο»
από τη Χίο και τη Λέσβο, θαλασσινά από τις πλούσιες ακτές
της Εύβοιας, δαμάσκηνα από τη Δαμασκό της Συρίας,
κριθαρένιο ψωμί από την Πύλο, φάβα ή ζωμό
από μπιζέλια, τηγανίτες βουτηγμένες στο λάδι και γαρνιρισμένες
με μέλι, τυρί αλογίσιο, που έτρωγαν μόνο οι «πολεμοχαρείς»,
βραστούς βολβούς, ραπάνια για να φεύγει το μεθύσι
και βέβαια τις πίτες της Αθήνας, καύχημα της πόλης,
παραγεμισμένες με τυρί, μέλι .
Συμπερασματικα..
την επομενη φορα που θα δειτε έναν εντυπωσιακο τιτλο..
Αμφισβητήστε τον, ψαξτε για αποδείξεις, πηγές, και έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου