Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Το τηλεσκόπιο Hubble συλλαμβάνει εικόνες μιας "πολύ πεινασμένης" μαύρης τρύπας

Μια εκπληκτική εικόνα ενός γαλαξία 65 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς στον αστερισμό της Παρθένου, συνέλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου, ο γαλαξίας NGC 4845, που ανακαλύφθηκε αρχικά από τον William Herschel, γερμανικής καταγωγής Βρετανό αστρονόμο το 1786.

Χάρη στο τηλεσκόπιο, που λειτουργεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)και της NASA, είναι δυνατόν τώρα να δούμε τώρα την εντυπωσιακά σπειροειδή δομή του Γαλαξία με τον επίπεδο και τον διάστικτο με σκόνη δίσκο του.
Η εικόνα δείχνει, επίσης, λαμπερό το κέντρο του γαλαξία, ο οποίος φιλοξενεί μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του, αλλά πολύ… πεινασμένη σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η μελανή οπή σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει μάζα εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου.

Ο γαλαξίας αυτός και η μελανή του οπή είχε γίνει γνωστός το 2013 όταν ερευνητική ομάδα στην προσπάθεια της να παρατηρήσει ένα άλλο γαλαξία τυχαία εντόπισε μια τεράστια έκλαμψη στο κέντρο του NGC 4845.

Ανακάλυψαν ότι αυτή είχε προκληθεί από ένα καφέ νάνο ή έναν πλανήτη - πολύ μεγαλύτερο από τον Δία - που παρασύρθηκε μέσα στον πυρήνα της μαύρης τρύπας και καταβροχθίστηκε από τον γαλαξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου